Zanimljivosti u Francuskoj – Vrt Francuske

ZANIMLJIVOSTI U NEMAČKOJ
ZANIMLJIVOSTI U NEMAČKOJ
12 јуна, 2020
Naš prevodilac italijanskog jezika među najvišim zvaničnicima
20 децембра, 2020
Show all

Zanimljivosti u Francuskoj – Vrt Francuske

Zanimljivosti u Francuskoj

Kroz Kurs francuskog jezika uživo ili online  Vas vodimo u zemlju bajkovitih dvoraca, bogate istorije, predivnih vina, najraznovrsnijih sireva i čudesnih priča.

Veliki broj raskošnih dvoraca, koji nam približavaju nekadašnji glamurozni aristokratski život, smešteni su na obali Loare i njenim pritokama Šer i Indre.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U čarobnom ambijetu doline reke Loare  između X i XV veka sagrađeno je na stotine zamkova i letnjikovaca. Zbog izuzetno romantičnog prizora, dolina nosi naziv Vrt Francuske. Vrt Francuske će nas upoznati sa najlepšim cvećem i najpoznatijim zamkovima, poput Aze le Ridoa, Šinona, Šenonsoa, Amboaza, Šambora i sličnih.

Dvorac Šambor okružen je šumom u kojoj borave jeleni i divlje svinje, te za stanovnike Pariza, koji je udaljen svega dva sata, predstavlja idealan beg u prirodu i stvara utisak da se nalazite u izvesnom aristokratskom lovištu.

Izgrađen kao letnjikovac Fransoa I, ujedno je najveći dvorac u dolini Loare. Nažalost, ime arhitekte je do danas ostalo nepoznanica za, kako ćete čuti od mnogih posetilaca, najlepšu građevinu renesanse.

Jedan od zamkova čije fotografije mogu da se vide gotovo svuda, zbog impozantnih lukova iznad reke Šer je dvorac Šenonso.  Ovaj dvorac je poznat kao poklon kralja Anrija II svojoj ljubavnici Dijani od Poatjea, a posle njegove smrti, udovica Katarina Mediči prisvaja ovaj posed.

Zanimljivo je da je tokom Prvog svetskog rata dvorac služio kao vojna bolnica, dok je za vreme Drugog svetskog rata bio skrovište onima koji su se našli na strani reke okupirane nacistima. Budući da je njegov enterijer i eksterijer ostao autentičan, važi za jedan od najposećenijih dvoraca.

Pozivamo Vas na Kurs francuskog jezika uživo ili online , kako biste sa nama otkrili jednu čitavu istoriju koja se krije među zidinama ovih tajanstvenih dvoraca u dolini Loare.