Zanimljivosti u Srbiji

Priprema za intervju za posao na engleskom ili italijanskom jeziku
фебруар 26, 2018
ZANIMLJIVOSTI HOLANDIJE
мај 23, 2020
Show all

Zanimljivosti u Srbiji

Najlepši dvorci Srbije

 

Ako ste slušali i čitali o Srbiji uživo, od svojih prijatelja, ili preko Interneta ili, možda, pak, pohađali Kurs srpskog jezika za strance, verovatno ste čuli o njenim prirodnim lepotama i srednjovekovnim zdanjima, poput, manastira i crkvi. Аli kako biste se samo iznenadili kada biste videli Fantast, Špicer, Sokolac i Kapetanovo. Možda bi to bio još jedan razlog da naučite poneku reč  iz srpskog jezika.

Kurs srpskog jezika za strance

Naš Kurs srpskog jezika za strance uživo ili Online, između ostalog, osvrće se i na period koji se odvijao u 18. i 19. veku u Srbiji, zapravo, uglavnom, u Vojvodini, a o čemu svedoče velelepne građevine – dvorci i kašteli, kao značajni deo srpske kulture, istorije i arhitekture. Mnoge su sad u izvornom stanju skrivene među bršljenom, dok su neke u odličnom stanju i danas imaju namenu, a neke u privatnom posedu.

Svi zajedno plene lepotom.

Većina srpskih dvoraca je izgrađena nakon povlačenja Turaka iz naših krajeva, odnosno pošto je Austrougarska zaposela teritorije severno od Save i Dunava krajem 18. i tokom 19. veka. Tada nastaju srpski građanski stalež i sitno plemstvo, a, ujedno, i velika spahijska imanja na kojima niču ova velika zdanja. Ljudi su ubrzo slali decu u škole, a bogatiji građani stekli su plemićke titule i ugled, te počeli da žive kao austrijsko plemstvo – a to je značilo da njihove kuće i imanja postaju nalik njihovim.

Upoznaće Vas Kurs srpskog jezika za strance uživo ili Online sa jednim od najpoznatijih dvoraca Fantast. Fantast je sagradio Bogdan Dunđerski, a zanimljivu i romantičnu priču čućete od kustosa dok razgledate ovo zdanje, čiji su zidovi i vrata jedino što je u njemu ostalo autentično – raskošni nameštaj, tepisi, kristalni lusteri,  razni nakit i slike nestali su tokom rata. Bogdan je na imanju podigao i Kapelu svetog Đorđa, čiji je ikonostas oslikao srpski umetnik Uroš Predić.

Fantast je sada pretvoren u luksuzni hotel, te je otvoren i veoma interesantan za domaće posetioce i za strance. Na imanju je velika ergela, staza za trening galopera, a u predivnom parku francusko-engleskog tipa nalaze se staze za šetnju i teniski tereni.

Još jedan razlog da posetite Srbiju i upoznate se sa nekom novom istorijskom ili romantičnom reči na srpskom jeziku, koju možete koristiti online, ali još lepše, uživo.